EAT DESIGN – BO JEDZENIE TO ATMOSFERA I PROCES, NIE TYLKO PRODUKT

Studia podyplomowe Eat Design, to pierwsze w Polsce studia skupiające się na przeżywaniu i atmosferze wokół jedzenia, a nie tylko na samym produkcie. Oferta skierowana dla osób chcących poszerzyć swoje zainteresowania wokół gastronomii, trendów jedzeniowych, antropologii kuchni i organizacji niestandardowych wydarzeń kulinarnych. Spotkania z trendwatcherami, projektantami, kucharzami i managerami pozwolą przybliżyć zagadnienia dotyczące pożywienia w naszym życiu, a także zależności między posiłkiem a zmysłami.

Jak inaczej spojrzeć na otaczające nas lokale gastronomiczne, na co zwrócić uwagę projektując je oraz jak dostosować produkt do zmian społecznych, to jedynie niektóre z poruszanych zagadnień. W program studiów wplecione będą również tematy dotyczące tworzenia i pisania blogów oraz czasopism kulinarnych.

Eat Design skierowane jest do osób kreatywnych, poszukujących inspiracji i bazy ciekawych kontaktów, chcących otworzyć swoje spojrzenie na nowy kierunek mówienia o jedzeniu, a także procesach z nim związanych. 

 

CELE STUDIÓW

Głównym celem studiów jest poszerzenie wiedzy na temat jedzenia, jego atmosfery jak również procesów z nim związanych. Program oparty na zachodzących zmianach społecznych i kulturowych oraz uwzgledniający nowe spojrzenie na rozwój tematu spożywania zarówno pod kontem produktu jak i zmysłów. Studia są przygotowane dla pasjonatów, szefów kuchni, menedżerów restauracji oraz profesjonalistów branży gastronomicznej by ułatwić podejmowanie kreatywnych wyzwań zawodowych. Poruszane zagadnienia mają na celu zapoznanie się z aktualną wiedzą z zakresu obecnych trendów kulinarnych.

Studia umożliwiają poszerzenie kompetencji zawodowych oraz zwiększenie swojej konkurencyjności na rynku pracy w branży kulinarnej. Zajęcia oraz warsztaty prowadzone są przez kadrę profesjonalistów z praktycznym doświadczeniem, dzięki czemu studia zyskują zdecydowanie praktyczny wymiar. 

Po zakończeniu procesu dydaktycznego słuchacze będą umieli realizować ambitne przedsięwzięcia kulinarne oraz kształtować i aplikować nowe trendy do polskiej gastronomii.

Studia prowadzone są w języku polskim w trybie niestacjonarnym, w toku studiów planowane są spotkania prowadzone w języku angielskim. 

ADRESACI

  • Absolwenci dowolnych studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich lub magisterskich),
  • Osoby zainteresowane poszerzeniem swojej wiedzy na tematy kulinarne,
  • Osoby zainteresowane poznaniem najnowszych trendów społecznych i kulturowych
    w aspekcie Eat Design,
  • Osoby zainteresowanie niestandardowym podejściem do tematyki jedzenia i otwarte na nowy sposób mówienia o nim,
  • Osoby zajmujące bądź chcące się zajmować krytyką kulinarną,
  • Osoby chcące stworzyć nietypową markę w obszarach związanych z jedzeniem,
  • Event managerowie szukający inspiracji,
  • Kucharze i restauratorzy,
  • Pasjonaci gotowania i poszukiwacze nowych wyzwań kulinarnych.

 

WARUNKI UKOŃCZENIA

Warunkiem ukończenia studiów jest uzyskanie oceny pozytywnej z egzaminu końcowego lub przygotowanie Projektu Dyplomowego z zakresu Eat Design w formie pisemnej i wizualnej oraz przeprowadzenie jego prezentacji.

INFORMACJE DODATKOWE

Szkoła na swoim terytorium dysponuje profesjonalnie wypożyczonym Laboratorium Kulinarnym.

 

PARTNERZY KIERUNKU: