O STUDIACH

 

"WIEDZA I KOMPETENCJE MAJĄ ZAWSZE WYJĄTKOWY SMAK"

 

Studia podyplomowe Projektowanie dla Gastronomii (Food Design) to pierwsze w Polsce studia uzupełniające w obszarze designu kulinarnego, skierowane do szefów kuchni, managerów restauracji, restauratorów, specjalistów zarządzających branżą gastronomiczną, krytyków kulinarnych i wszystkich pasjonatów gotowania, ludzi kreatywnych o wrażliwości degustacyjnej i estetycznej, którzy chcą być na bieżąco z najnowszymi trendami w kulinariach.

 

Studia Food Design to intensywny program dydaktyczny, łączący trzy podstawowe obszary wiedzy: design, technologię i zarządzanie w branży gastronomicznej. Program studiów prezentuje szerokie spektrum zagadnień związanych zarówno ze znajomością technik kulinarnych w różnych kuchniach świata, autorskim projektowaniem dań, estetyką oraz designem kulinarnym, jak również antropologią i historią smaku.

 

Studia umożliwiają poszerzenie kompetencji zawodowych oraz zwiększenie swojej konkurencyjności na rynku pracy w branży kulinarnej. Zajęcia oraz warsztaty prowadzone są przez kadrę profesjonalistów z praktycznym doświadczeniem, dzięki czemu studia zyskują zdecydowanie praktyczny wymiar. 

Absolwent VIAMODA Culinary School to specjalista z zakresu projektowania kulinariów oraz marek gastronomicznych, osoba posiadająca wiedzę o kulturze stołu, znająca zasady zarządzania restauracją i prawidłowego żywienia.

 

Studia prowadzone są w języku polskim w trybie niestacjonarnym. 

 

 CELE STUDIÓW 

Przygotowanie szefów kuchni, menedżerów restauracji i profesjonalistów branży gastronomicznej do podejmowania kreatywnych wyzwań zawodowych,  zapoznanie z aktualną wiedzą z zakresu nowoczesnych technik i obecnych trendów kulinarnych oraz z rzeczywistą znajomością zasad rynku gastronomicznego.

 

Po zakończeniu procesu dydaktycznego słuchacze będą umieli realizować ambitne przedsięwzięcia kulinarne oraz kształtować i aplikować nowe trendy do polskiej gastronomii.

 

ADRESACI

  • absolwenci studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich lub magisterskich)
  • kucharze i restauratorzy
  • osoby wiążące swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i restauracyjną, dziennikarstwem kulinarnym i promocją oryginalnych produktów spożywczych
  • pasjonaci gotowania i poszukiwacze nowych wyzwań kulinarnych
  • miłośnicy pisania i czytania o jedzeniu

 

WARUNKI UKOŃCZENIA

Warunkiem ukończenia studiów jest uzyskanie oceny pozytywnej z egzaminu końcowego, przygotowanie Projektu Dyplomowego (grupowego) z zakresu Food Design w formie pisemnej i wizualnej oraz przeprowadzenie jego prezentacji.

 

 

LABORATORIUM KULINARNE I LABORATORIUM SMAKU - Laboratorium Smaku to profesjonalnie wyposażone przestrzenie kuchenne, gdzie studenci poznają alchemię kuchni pod okiem najwybitniejszych postaci polskiej branży kulinarnej.

 

 

PARTNERZY SPECJALNOŚCI